Palvelut

Klassinen hieronta

Klassinen hieronta on vanha ja perinteinen hoitomuoto, jolla tarkoitetaan käsintehtyä, pehmeiden kudosten erilaista, liikkuvaa muokkausta - esimerkiksi painelua tai sivelyä. Klassisessa hieronnassa käytetään viittä perusotetta, joita ovat sively, hankaus, pusertelu, täristys ja taputus. Hieronta mm. laukaisee erilaisia jännitystiloja, helpottaa kipuja, vilkastuttaa verenkiertoa, kudosten aineenvaihduntaa sekä kuona-aineiden poistumista kehosta.

Urheiluhieronta

Urheiluhieronta on klassisen hieronnan soveltamista urheilijoiden tarpeisiin. Urheiluhieronta tarkoittaa hieronnan erityisaluetta, jossa hieroja keskittyy ja ottaa hoidossaan huomioon urheilijan kulloisenkin harjoitustilan, lajivaatimukset, harjoituskauden ja harjoitusohjelman. Urheiluhieronta kohdistetaan niin, että se edesauttaa urheilijaa optimaalisesti eri harjoittelu- ja kilpailujaksoissa.

Urheiluhieronnalla pyritään ennaltaehkäisemään kireyksistä ja liikerajoituksista johtuvia vammautumisia sekä ylläpitämään ja palauttamaan urheilijan ja kuntoilijan kehon normaalia toimintaa pehmytkudoskäsittelyin.

Joyfulair palautumislahkeet

Joyfulair laite toimii paineilmalla tuotettuun kompressio hierontaan, joka rentouttaa lihaksia, parantaa palautumista, lisää liikkuvuutta ja poistaa urheilusta syntyvät kuona-aineet kehosta nopeammin. Painelahkeiden ilmakammioihin syntyy kompressorin avulla paine, joka etenee aaltomaisesti lomittain jalkateristä ylöspäin. Valitusta ohjelmasta riippuen kammiot täyttyvät yksitellen tai useampi kerrallaan tai esimerkiksi alhaalta ylöspäin pitäen paineen edellisissä, kunnes päästää kaikki kerralla vapaaksi. Laite on todella tehokas ja nopeuttaa palautumista tutkitusti erittäin paljon. 

Dry needling

Dry needling (DN) eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa. Nimensä mukaisesti kehon sisään ei injektoida mitään vaan hoito perustuu pelkästään neulan aikaansaamaan vaikutukseen. Neuloina käytetään ohuita, steriilejä suojakaasuun pakattuja kertakäyttöneuloja.

Dry needling-hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa (myofaskia) sijaitsevia triggerpisteitä (TrP). Pinnallisempaa neuloitusta käytetään hoidettaessa esimerkiksi nivelalueen oireita ja heijastekivun alueita. DN-hoito stimuloi immuunijärjestelmää paikallisesti ja laukaisee kehon omia paranemisprosesseja. Hoito poikkeaa kiinalaisesta akupunktiosta siten, että akupunktiossa hoidetaan meridiaaneilla eli energiakanavilla olevia akupisteitä kiinalaisen lääketieteen mukaisesti. Dry needling ei siis ole akupunktiohoitoa.

Dry needling on saanut alkunsa jo 1940-luvulla, joten mistään kovin uudesta menetelmästä ei ole kyse. Sitä on tutkittu ja käytetty pitkään ja se onkin maailmanlaajuisesti hyväksytty yhdeksi kivunhoitomenetelmäksi. Ensimmäiset Suomessa koulutetut Dry needling-hoitajat valmistuivat joulukuussa 2017.

Trigger-pisteet (TrP) ovat herkkiä tai kipeitä pisteitä lihaksessa jotka tuntuvat pinnallisissa lihaksissa kireinä juosteina tai hernemäisinä pisteinä. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa olevia lihassyitä (KUVA). Tämä lyhentynt tila estää lihasta toimimasta sille ominaisella tavalla heikentämällä sen aineenvaihduntaa paikallisesti.

Trigger-pisteet aktivoituvat yleensä toistuvan rasituksen, stressin tai kohonneen verenpaineen aiheuttamana tai esimerkiksi happamoituneen kehon muodostamana. Myös kroonisesta kivusta kärsiville kehittyy TrP:itä. Trigger-pisteille on tyypillistä heijastekipu. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidettava piste voi sijaita yllättävän kaukana varsinaisesta kipualueesta.

Dry needling-käsittelyssä etsitään ensin sormin tunnustelemalla kireä lihasjuoste ja trigger-piste johon neula laitetaan. DN-hoidolla voidaan käsitellä tehokkaasti myös lihaksia jotka ovat syvällä pinnallisten lihaskerrosten alla. Syvempien lihasten kohdalla määritetään tarkasti kehon anatomiset rakenteet, kuten hermojen ja verisuonten kulkureitit. Kun neula on asetettu paikoilleen saattaa tuntua hetkellistä paineen tunnetta ja joskus myös paikallinen lihasnykäys. Lihaksen supistuminen aiheuttaa lihasnykäyksen neulan osuessa herkistyneeseen Trp:een. Neulalla voidaan tehdä dynaamista eli edestakaista liikettä, jolloin herkistyminen vähentyy ja lopulta poistuu kokonaan. Tällöin paikallinen kipu sekä heijastekipu häviää ja käsitellyn lihaksen toiminta palautuu ennalleen.

Hoito voidaan turvallisesti tehdä lähes kaikille kehon alueille. Käsittelyn yleinen sivuvaikutus on ohimenevä arkuus neulatulla alueella. Tyypillisiä hoidettavia alueita ovat ylä- ja alaraajat, rintalihakset, selän, hartian ja niskan seutu sekä kasvojen alueella purentalihakset. Vaikeissa jännitystiloissa esimerkiksi "penikkatauti", voidaan neulahoitoon yhdistää sähköä TENS/EMS-laitteella. Tällöin lihakseen pystytään aikaansaamaan voimakkaampaa stimulaatiota. Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat muun muassa hartia- ja selkäkivut, migreeni, tenniskyynärpää, penikkatauti ja muut lihasperäiset kiputilat sekä nivelsäryt. Hoitomuoto soveltuu erinomaisesti myös urheilijoille.

Esteet dry needling-käsittelylle:

- verenvuotosairaus

- lääkitys joka altistaa veren verenvuodolle

- neulapelko

- asiakas on haluton hoidolle

- hoitajan ja potilaan välinen huono kommunikaatio

- akuutti vamma

- hoidettavassa raajassa lymfanestekierron häiriö

- infektio

- hoito on muista syistä sopimaton tilanteeseen nähden